Rainer Beck. Radiodocumentaire over het tragische leven van de gedeserteerde Duitse soldaat Rainer Beck, die acht dagen na bevrijding in Amsterdam door Duitsers werd geëxecuteerd. Met Floris Harm. NOS Radio 1 Avondjournaal, 04-05-2004. Beeld en Geluid, document id. 143879.
De dood van Jo Mussert. Radiodocumentaire. Met Kick Stokvis. NOS Radio 1 Avondjournaal, 04-05-2006. Beeld en Geluid, document id. niet bekend. Luitenant-kolonel Jo Mussert, een broer van NSB-leider Anton Mussert, werd tijdens de strijd in mei 1940 door Nederlandse militairen als verrader beschouwd. Bij een poging hem te arresteren werd hij doodgeschoten.
Jan Willem van der Tuin. Radiodocumentaire. Met Kick Stokvis. NOS Radio 1 Avondjournaal, 04-05-2007. Beeld en Geluid, document id. 2006061589 Van der Tuin is tijdens de Tweede Wereldoorlog geïnfiltreerd in het verzet in het Overijsselse plaatsje Den Ham. Dankzij zijn activiteiten hebben de Duitsers in februari 1944 de verzetsgroep kunnen oprollen. Vier verzetslieden zijn als gevolg daarvan omgekomen in het concentratiekamp Neuengamme. Na zijn arrestatie na de oorlog is Van der Tuin ontsnapt en sindsdien spoorloos gebleven.
Duitse soldaat betaalt
rekening uit 1943. NOS Radio 1 Journaal, 4 mei 2009.
De 88-jarige voormalige Duitse soldaat Wolfgang Strich heeft vorig jaar
alsnog de rekening betaald van een restaurantbezoek tijdens de Tweede Wereldoorlog in Utrecht.
Klik hier voor het artikel.
Lockheed-commissie
vroeg Bernhard naar kind in Californië. NOS.nl, 23 april 2010
Prins Bernhard is tijdens het Lockheed-onderzoek door de Commissie van
drie ondervraagd over een buitenechtelijke kind in Californië. Bernhard heeft het bestaan daarvan vrijwel zeker ontkend.
Klik hier voor
het artikel.
‘Zorg dat oom Anton trots kan zijn’. Drie neven van NSB-leider Anton Mussert gaven gehoor aan zijn oproep om met de SS naar het Oostfront te gaan. Nationaal Archief Magazine, 2010/1.
Klik hier voor het artikel (pdf).
Collaborateur van Erelijst
van Gevallenen gehaald. NOS.nl, 1 mei 2017
Op de Erelijst van Gevallenen 1940-1945 heeft jarenlang een marechaussee gestaan, die tijdens
de oorlog voor de SD heeft gewerkt. Zeker drie mannen die door hem werden opgepakt, stierven in een concentratiekamp of voor een vuurpeloton.
Klik hier voor
het artikel.